Menguruskan Badan

Rahsia Untuk Menguruskan Badan dengan Berkesan, Selamat, Tanpa Kesan Sampingan dan Tanpa Perlu Berlapar

Tahukah anda bahawa teknik menguruskan badan yang salah telah menjadi faktor utama kenapa usaha perlangsingan badan seseorang itu pasti gagal?

Tidak Berjaya Menguruskan Badan

Langkah menurunkan berat badan dengan amalan menyekat pengambilan makanan, tidak makan atau makan makanan yang mengandungi kandungan kalori yang berlebihan akan membuat usaha seseorang tersebut gagal.

Jadi, fakta paling penting yang perlu anda ambil perhatian sebelum mengambil apa-apa langkah untuk menguruskan badan ialah memahami bagaimana diet anda berfungsi untuk mengurangkan berat badan berlebihan anda.

Secara umum kita mengetahui bahawa:

1. Punca utama masalah kegemukan adalah kerana pengambilan kalori yang berlebihan oleh tubuh badan seseorang

2. Kebanyakan orang yang memiliki segala masalah jangkitan dalam tubuh badan adalah kerana amalan pemakanan yang tidak seimbang dan kurang sihat mereka, dan

3. Diet yang tidak seimbang tidak memastikan pembekalan segala zat and nutrien yang berguna kepada tubuh anda dalam kuantiti yang cukup dan betul.

Pemakanan Tidak Seimbang

Sementara itu, kita mengetahui bahawa pengambilan makanan seimbang memastikan segala nutrien serta khasiat yang berguna kepada tubuh badan anda dapat dibekalkan dalam kuantiti yang betul dan cukup bagi memastikan badan anda menyerap kesemua khasiat-khasiat penting tersebut.

Pemakanan Seimbang

Daripada rajah di atas, kita mengetahui bahawa cara yang paling berkesan untuk mengelakkan diri daripada masalah kegemukan serta pelbagai penyakit ialah melalui tabiat pemakanan yang sihat dan seimbang, dimana kalori yang dimakan kurang dari apa yang tubuh anda mampu bakar, tetapi dalam masa yang sama membekalkan tubuh anda dengan segala nutrien dan khasiat makanan yang badan perlukan supaya tubuh anda sihat dan berfungsi dengan baik.

Bolehkah Anda Memiliki Badan Yang Langsing Melalui Senaman Tanpa Perlu Diet Seimbang?

Itu memang boleh, tetapi semasa otot-otot dalam tubuh badan anda berkembang apabila anda pergi ke gym dan melakukan senaman atau fizikal aktiviti, lemak berlebihan di atas otot-otot tubuh pun mengembang dan membuat tubuh anda senang menjadi letih, lemah dan lesu.

Sementara fizikal aktiviti itu boleh meningkatkan penurunan berat badan anda, memiliki diet yang seimbang memberikan nutrisi dan khasiat penting yang diperlukan oleh tubuh badan anda untuk tinggal di kecergasan semasa and selepas fizikal aktiviti.

Fizikal Aktiviti Tanpa Pemakanan Seimbang

Bagi seseorang yang terlampau gemuk (obes) cara paling berkesan yang perlu diikuti ialah mengambil makanan seimbang serta melakukan senaman secara konsisten.

Apakah Rahsia Paling Penting Untuk Menguruskan Badan Anda Melalui Diet Seimbang?

Anda boleh pergilah ke mana-mana profesional kesihatan dan tanyakan pada mereka, apakah cara berkesan serta selamat untuk memiliki badan langsing yang cergas serta sihat, dan pasti pakar-pakar tersebut bersepakat dengan menyatakan DIET yang seimbang.

Oleh yang demikian, cara pemakanan (diet) yang sihat serta seimbang merupakan rahsia paling penting yang terbukti untuk menguruskan badan anda dengan berkesan, selamat, tanpa kesan sampingan dan tanpa perlu berlapar.

Rahsia Pemakanan Seimbang

Cara Berkesan

CARA BERKESAN – Diet seimbang telah terbukti berkesan kepada banyak orang dalam menurunkan berat badan berlebihan mereka. Anda boleh klik sini dan melihat bukti atau testimoni bagi orang-orang yang telah berjaya munguruskan badan mereka melalui cara diet seimbang.

Cara Selamat

CARA SELAMAT – Pemakanan diet seimbang merupakan cara penurunan berat badan yang paling selamat jika berbanding dengan cara-cara lain yang menlibatkan amalan pemakanan tidak seimbang dimana seseorang itu akan memakan daging atau sayur-sayuran dan buah-buahan sahaja.

Cara Tanpa Kesan Sampingan

CARA TANPA KESAN SAMPINGAN NEGATIF – Cara menguruskan badan melalui diet seimbang yang diperbuat daraipada bahan-bahan makanan semulajadi tidak akan melibatkan penggunaan diet pils ataupun ubat pengurusan badan. Oleh itu, risiko dengan kesan sampingan yang buruk adalah amat rendah.

Cara Berkesan

CARA TANPA PERLU BERLAPAR – Oleh kerana anda diperlukan memakan pelbagai jenis makanan yang mengandungi segala nutrien serta khasiat yang penting kepada tubuh badan serentak dengan usaha anda untuk menurunkan berat badan berlebihan, masalah kelaparan itu memang tidak timbul.
  
Berapa Kilogram (kg) Berat Badan Anda Boleh Dikurangkan?Jumlah pengurangan berat badan (dalam kg) akan berubah-ubah mengikut individu kerana setiap individu mempunyai kadar metabolisma dan jisim otot yang belainan.

Mengikut jadual dibawah, 8,000-80,000 kalori perlu di bakar dari lemak berlebihan tubuh anda untuk mengurangkan berat badan sebanyak 1-10 kg.

Jadual Kalori Menurunkan Berat Badan

Kesimpulannya, anda boleh mengamal diet seimbang yang sesuai untuk mencapai jumlah tahap kalori yang perlu dibakarkan dari berat berlebihan tubuh badan anda.

Berapa Lama Masanya Anda Perlu Untuk Menurunkan Berat Badan Ke Tahap Yang di Ingini?

Bagi individu yang mempunyai kadar metabolisma yang tinggi, berat badan akan turun dengan kadar yang lebih cepat berbanding dengan seseorang yang metabolismanya rendah. Ini disebabkan kadar pembakaran kalori yang lebih tinggi diantara individu mempunyai kadar metabolisma yang tinggi.

Oleh yang demikian, jumlah masa yang diperlukan untuk menurunkan berat badan anda akan berubah-ubah mengikut kadar metabolisma tubuh anda.

Sementara itu jika anda selalu memakan makanan yang berkalori tinggi semasa mengambil langkar untuk menurunkan berat badan anda, kadar pembekalan kalori kepada tubuh anda akan meningkat dan ini akan mengakibatkan kadar penurunan berat badan anda itu diperlambatkan.

Jangkar Untuk Menguruskan Berat Badan

Kesimpulannya, mempunyai diet yang seimbang membantu dalam menurunkan berat badan berlebihan dalam suatu jangka masa yang tertentu (misalnya, dalam tempoh sebulan) serta mengurangkan berat badan tambahan.

Cara Mengira Kalori Keperluan Harian bagi Seseorang yang Ingin Menguruskan Badan:

Secara purata, jumlah kalori diperlukan oleh seseorang lelaki dan wanita dewasa di Malaysia dalam sehari ialah:

Kalori Harian Lelaki dan Wanita

Sebagai contoh, untuk menurunkan berat badan sebanyak 3 kg dalam sebulan (30 hari), anda diperlukah membakar 24,000 kalori yang terkumpul sebagai lemak berlebihan dalam tubuh anda. Merujuk kepada perhitungan dibawah, 800 kalori perlu dibakar setiap hari (dalam jangka masa sebulan) dari berat berlebihan tubuh anda.

Contoh Kurus 3 kg

Jadi, untuk menurunkan berat badan sebanyak 3 kg dalam 30 hari, jumlah pengambilan kalori purata dalam sehari bagi seseorang lelaki dan wanita perlu dikurangkan ke tahap yang berikut:

Kalori Purata Yang Perlu Diambil Bagi Menurun 3 kg Berat Badan

Apa Dia Diet Seimbang Yang Benar-benar Berkesan Untuk Menguruskan Badan Anda?

Bagi mencapai matlamat anda untuk menguruskan badan tanpa menjejaskan kesihatan, ia adalah penting memastikan diet seimbang yang dipergunakan itu benar-benar berkesan serta selamat kepada tubuh anda.

Diet seimbang tersebut harus berkesan untuk membuangkan lemak berlebihan di pelbagai anggota tubuh anda yang berikut:

Lemak Berlebihan Di Bahagian Badan

Ciri-ciri utama pemakanan seimbang yang berkesan serta selamat adalah seperti berikut:

 • Jenis makanan halal.
 • Kandungan semulajadi tanpa bahan awet dan pewarna makanan.
 • Diet seimbang yang berasaskan sains.
 • Dipercayai oleh doktor-doktor ternama di seluruh dunia.
 • Mempunyai berjuta-juta pelangang yang berpuas hati di seluruh dunia.
 • Disokong oleh pakar-pakar penyelidikan yang ternama di bidang nutrisi.
 • Produk diet seimbang yang terbukti amat berkesan.
 • Pemakanan seimbang yang mudah diikuti.
 • Pemakanan seimbang tanpa rasa sakit.
 • Pemakanan seimbang tanpa rasa lapar.
 • Pemakanan seimbang tanpa bersenam.
 • Cara pemakanan yang membantu meningkatkan tahap tenaga.
 • Diet seimbang yang boleh membantu kurangkan risiko panyakit berbahaya seperti kanser (barah), kencing manis, darah tinggi, sakit jantung, angin ahmar (strok) dan banyak lagi.
 •   
  Anda boleh hubungi kami hari ini untuk maklumat lanjut mengenai diet seimbang ideal yang popular, selamat diguna serta terbukti berkesan.

  Comments on this entry are closed.

  Hakcipta © 2010-2013 BeratBadanku.com - Semua Hak Terpelihara.